Дослідження тіньової економіки в Україні встановило, яка частка від ВВП перебуває в тіні

Дослідження стану тіньової економіки в Україні, яке провела компанія Ernst & Young за підтримки компанії, Mastercard, встановило, яка частка від валового внутрішнього продукту в державі перебуває в тіні, повідомив Національний банк України.

За першими результатами цього дослідження, майже чверть від ВВП України за 2018 рік – 23,8 відсотка, або 846 мільярдів гривень – перебуває в тіні.

Із них 19,7% від ВВП (702 млрд грн) становить готівкова тіньова економіка, 4,1% від ВВП (144 млрд грн) – домашнє виробництво товарів для власного кінцевого використання, тобто негрошова тіньова економіка.

Як мовиться в повідомленні, дослідження розрізняє готівкову тіньову економіку «наслідкову» і «пасивну», залежно від того, хто від неї виграє. У так званій наслідковій тіньовій економіці обидві сторони угоди отримують вигоду від неї, наприклад, при оплаті готівкою замовник не вимагає рахунку й отримує знижку, а постачальник, не реєструючи трансакцію, заощаджує на податкових витратах. У так званій пасивній тіньовій економіці вигоду від неї отримує лише продавець цього товару чи послуги, який, наприклад, продає товар за готівку без чеку і не сплачує податки.

Дослідження в Україні свідчить, що більш ніж чверть (26,2%) обсягу готівкової тіньової економіки (це 5,3% від ВВП або 190 млрд гривень) – це наслідкова тіньова економіка, де ініціаторами розрахунку готівкою є обидві сторони – і продавець, і покупець. А решта (73,8%) загального обсягу української тіньової економіки (або 14,4% від ВВП – 512 млрд грн) – це пасивна тіньова економіка, ініціатором якої є продавець.

Як зазначено в повідомленні, стимулювання безготівкових електронних розрахунків має суттєво зменшити саме рівень пасивної тіньової економіки. Тим часом, за даними компанії Mastercard, наразі лише 38% малого і середнього бізнесу в Україні надають клієнтам можливість оплати за товари і послуги безготівково, тобто 62% таких підприємств працюють виключно з готівкою.

Результати дослідження, здійсненого в рамках укладеного Меморандуму про співробітництво з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Національним банком України і Державною службою статистики України, презентували під час робочої зустрічі з представниками низки державних органів у Нацбанку.

Компанія Ernst & Young провела схожі дослідження в 33 країнах світу, серед яких Чехія, Польща, Словенія, Словаччина, Хорватія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Сербія й інші. Історично рівень тіньової економіки в цих країнах коливався від 10,1% до 26,9% від обсягу ВВП.

leave a reply: