Дослідники повідомили, на скільки знизився індекс споживчих настроїв в Україні

Дослідницька агенція Info Sapiens повідомила, на скільки знизився індекс споживчих настроїв в Україні в січні порівняно з груднем попереднього року.

За даними цього дослідження, в січні Індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 89,0 пункта, що на 3,1 п. менше, ніж у грудні. Скоротилися значення усіх складових індикатора, крім Індексу очікуваних змін особистого матеріального становища.

Зокрема, Індекс поточного становища (ІПС) зменшився на 6,0 п., склавши 79,0. Складові цього індексу зазнали таких змін: індекс поточного особистого матеріального становища (х1) склав 76,4, що на 6,4 п. менше від рівня цього індексу у грудні; індекс доцільності великих покупок (х5) зменшився на 5,7 п. і встановився на позначці 81,7.

Індекс економічних очікувань (ІЕО) у січні зменшився незначно – на 1,2 п. – і склав 95,7. Динаміка складових цього індексу має такий вигляд: індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) зріс порівняно до минулого місяця на 4,1 п. і склав 93,0; індекс очікуваного розвитку економіки країни протягом найближчого року (х3) зменшився на 6,1 п. і склав 92,9; індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчих 5 років (х4) дещо знизився до 101,3, що на 1,6 п. менше за показник грудня.

Значення цих індексів можуть змінюватися в межах від 0 до 200. Значення дорівнює 200 у тому разі, якщо всі громадяни позитивно оцінюють економічну ситуацію. Індекс дорівнює 100 тоді, коли частки позитивних і негативних оцінок однакові. Значення індексу менше ніж 100 означає, що в суспільстві переважають негативні оцінки – тобто зменшення цих індексів означає погіршення оцінок.

Крім того, в січні показник Індексу очікуваної динаміки безробіття (ІОДБ) склав 118,8, що на 5,2 п. нижче за показник минулого місяця. Індекс інфляційних очікувань (ІІО) стабільний – 180,9, що на 0,3 п. вище за минулий місяць. Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців погіршилися: Індекс девальваційних очікувань (ІДО) зріс на 19,4 п. – до значення 131,7.

Значення цих індексів теж можуть змінюватися в межах від 0 до 200. Наприклад, значення індексу дорівнює 200, якщо всі громадяни передбачають зростання безробіття (інфляції, девальвації) – тобто збільшення цих індексів означає погіршення очікувань.

У перебігу дослідження, що здійснюється за фінансової підтримки інвестиційної компанії Dragon Capital, було опитано 1000 осіб віком від 16 років. Вибірка репрезентативна за статтю і віком, враховує міське і сільське населення й розмір населеного пункту. З дослідження «Споживчі настрої» вилучена Автономна Республіка Крим, а в Донецькій і Луганській області опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Києвом. Статистичне відхилення не перевищує 3,2%.

leave a reply: