Через відновлювану енергетику дисбаланс в енергосистемі у 2020 році буде максимальним – «Укренерго»

2020 рік буде дуже складним унаслідок зростання частки відновлюваних джерел енергії в енергосистемі України, які потрібно буде балансувати, а також оплачувати їм «зелений тариф». Про це 26 лютого на своїй останній пресконференції на посаді заявив керівник НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук. За його словами, такі дисбаланси Україна вже не встигає виправити цього року.

 

«Цього року дефіцит потужностей балансування буде максимальним. «Зелений тариф» є зависоким. Але треба його знижувати не якимось різкими примусовими заходами, а через переговори з (українськими та іноземними) інвесторами, враховуючи їхні інвестиційні плани», – пропонує Ковальчук. Водночас в «Укренерго» визнають, що гідроелектростанції, які виконують частину функцій балансування енергосистеми в Україні, через цьогорічну погоду відчуватимуть дефіцит водних ресурсів, і це додатково ускладнить ситуацію.

Водночас він запевнив, що труднощі та дисбаланси більшою мірою відчують великі гравці енергоринку, аніж прості споживачі.

 

«Ви як споживач електроенергії навряд чи це відчуєте. Всі необхідні дії для операційної безпеки системний оператор («Укренерго» – ред.) виконає. Незалежно від того, що це буде. Аж до обмеження виробництва (електроенергії) певним виробникам, повної заборони імпорту чи «підйому» тієї чи іншої генерації в роботу. Тому складнощі можуть бути у виробників енергії, і це може мати фінансові наслідки з точки зору ціни електроенергії», – пояснює керівник «Укренерго».

Раніше міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявляв, що Україна має орієнтуватися на перехід до виробництва 70% електроенергії з відновлюваних джерел (сонце, вітер, біомаса – ред.) до 2050 року. 

leave a reply: