Україна та Німеччина профінансують проєкти адаптації до зміни клімату в трьох регіонах

Міністерство енергетики та захисту довкілля оголосило конкурс проєктів, які сприятимуть адаптації до змін клімату екосистем біосферних резерватів «Деснянський» (Сумська область), «Розточчя» (Львівщина) та «Західне Полісся» (Волинська обалсть).

«Цього року ми бачимо чи не найбільше проявів та наслідків зміни клімату. Так, було побито одразу кілька температурних рекордів… Також ми бачимо низку складних ситуацій, зокрема, пожежі по всьому світу. В Україні ми всі бачимо аномально теплу зиму, а відтак і критично низький рівень водності в річках. На жаль, в Україні ще немає загальнодержавної всеохопної стратегії адаптації до зміни клімату, однак є бачення і готовність розробити стратегічний рамковий документ для цієї стратегії. Конкурс проєктів для адаптації трьох українських резерватів є важливим кроком у цьому напрямку», – пояснила заступниця міністра енергетики та захисту довкілля Ірина Ставчук.

Проєкти оцінюватимуть спільно міністерство,Фонд Міхаеля Зуккова та Університет сталого розвитку Еберсвальде (Німеччина).

Подавати проєкти на конкурс зможуть лише мешканці територій, які входять до резерватів, або юридичні особи, які є землекористувачами у їхніх межах.

Фахівці фонду Міхаеля Зуккова очікують, що проєкти стосуватимуться відновлення лісів, зокрема – і на берегах водойм, збагачення лісів мертвою деревиною, потрібною для біорізноманіття, створення природних «лісових коридорів», поновлення боліт, річкових заплав, природних ділянок з проточною та зі стоячою водою, а також демонтаж осушувальних систем. Окрім того, конкурсні проєкти можуть стосуватися органічних технологій у сільському господарстві, а також розбудови «зеленої інфраструктури» у населених пунктах.

Подібні проєкти вже успішно реалізуються в Німеччині: йдеться про заболочування територій для відновлення водного балансу у підземних водах та річках, відновлення лісів після пожеж та збереження органічних залишків, які сприяють збереженню біорізноманіття, починаючи від автохтонних видів комах.

Кошти на українські «кліматичні» проєкти виділяє Міністерство довкілля, охорони природи та ядерної безпеки Німеччини. На один проєкт даватимуть від 4 до 10 тисяч євро, заявки на конкурс можна буде подавати до 12 квітня 2020 року. 

 

 

 

 

leave a reply: