МОЗ оприлюднило рекомендації у зв’язку з хімічним викидом у Криму

Міністерство охорони здоров’я разом з Міністерством інформаційної політики оприлюднили рекомендації для мешканців регіонів, які опинилися під загрозою хімічного отруєння.

За даними МОЗ, у зоні ризику опинилися населені пункти поблизу заводу «Кримський титан» на півночі анексованого Криму та на півдні Херсонської області. В Міністерстві не знають, яка саме речовина загрожує здоров’ю мешканців, однак переконані, що хімічні сполуки є небезпечними для здоров’я.

Про отруєння, повідомляє МОЗ, може свідчити зокрема:

кашель
виділення мокротиння, іноді з кров’ю
нежить
сухість у горлі
носова кровотеча
подразнення очей, слизових оболонок, шкіри
біль у грудях

В МОЗ рекомендують по можливості герметизувати приміщення, захищати органи дихання ватно-марлевою пов’язкою, змоченою двовідсотковим розчином питної соди, промивати овочі і фрукти двовідсотковим мильно-содовим розчином.

Також радять уникати низинної місцевості та підвалів, натомість старатися бути на підвищеннях.

В МОЗ додають, що планують розповсюдити буклет із рекомендаціями на півдні Херсонщини.

Лікарі чергують на контрольно-пропускних пунктах «Чаплинка» та «Каланчак» на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, щоб надавати допомогу тим, хто виїздить із півострова. В’їзд на анексовану територію через ці пункти зараз призупинено, натомість в штатному режимі працює пункт «Чонгар».

Російська влада окупованого Криму заявляє, що причиною викидів шкідливої речовини на півночі півострова є випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного підприємством «Кримський титан».

Водночас у Міноборони України наполягають, що викид хімічних речовин на території анексованого Криму стався через військових Збройних сил Росії, які на тренуваннях обстріляли відстійники відходів титанового й содового заводів.

Жителі кримського міста Армянська продовжують скаржитися на погіршення самопочуття, їдкий запах у повітрі, першіння в горлі, особливо у вечірній час.

4 вересня фактична влада Криму оголосила, що концентрація шкідливих речовин у повітрі на півночі півострова перевищила допустиму норму, у зв’язку з цим на два тижні зупинили роботу заводу «Кримський титан». Крім того, почалася евакуація дітей з Армянська в санаторії Криму.

leave a reply: