В МОЗ хочуть забирати ліцензії в лікарень, які не публікують дані про безкоштовні ліки

Міністерство охорони здоров’я пропонує посилити контроль над тим, як лікарні публікують інформацію про ліки, закуплені за бюджетні кошти – про це розповіла на засіданні уряду 5 вересня заступниця міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина.

За її словами, протягом попереднього місяця за дорученням прем’єр-міністра МОЗ моніторило те, наскільки оперативно медичні заклади публікують інформацію про залишки ліків на своїх сайтах та безпосередньо в приміщеннях лікарень.

Міністерство дійшло висновку, що лише три області в Україні оприлюднюють дані належним чином.

«Більшість областей публікує інформацію частково. Вони можуть публікувати інформацію про ліки, які закуплені за державні кошти, але не публікувати про ті, які закуплені за місцеві кошти, робити це нерегулярно, наприклад, раз на місяць замість раз на тиждень», – зазначила Стефанишина.

Міністерство охорони здоров’я, додає вона, ініціює створення єдиної електронної системи контролю за даними про ліки, куплені державним коштом, і наразі розробляє технічне завдання.

«Але, розуміючи, що ця система потрібна вже сьогодні, перше, що ми робимо: ми будемо вносити зміни в ліцензійні умови і робити більш жорсткий контроль публікації залишків лікарських засобів упритул до того, що лікарні можуть бути позбавлені ліцензії в разі, якщо не публікують залишки лікарських засобів. Також будемо пропонувати, щоб у триденний термін після того, як ліки надходять у область, всі вони були розподілені по лікарнях. Бо зараз це може бути і 10, і 20 днів, вони просто лежать на складах», – додала Стефанишина.

Читайте також: «Ліки для українців: 14 мільярдів гривень – на «фуфломіцини» (дослідження)​»

Голова уряду Володимир Гройсман запропонував доручити перевірку наявності даних про безкоштовні ліки в кожній області Державній аудиторській службі.

«Мене цікавить опублікування і наявність (ліків – ред.). У разі відсутності публікування даних – наявність ліків, яку опублікуємо самі. Безумовно, треба пришвидшити роботу створення нової єдиної системи, яка буде сама підтягувати дані і в тому числі працювати з розподілом цих ліків», – заявив він.

Згідно з заявою уряду, з 1 вересня лікарні зобов’​язані публікувати інформацію про ліки, куплені за гроші з державного або місцевих бюджетів

В серпні Міністерство охорони здоров’я повідомляло про спрямування до регіонів ліків, придбаних за шістьма програмами державних закупівель.

leave a reply: