Один військовий загинув, 6 постраждали 1 березня на Донбасі – штаб ООС

Один український військовослужбовець загинув, шестеро зазнали поранень і травм внаслідок обстрілів позицій українських сил з боку підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі 1 березня, повідомляє штаб операції Об’єднаних сил.

За повідомленням, бойовики п’ять разів порушили режим тиші.

Зокрема, як повідомили у штабі, під час підвезення продуктів до позицій українських військових поблизу населеного пункту Нижньотепле, представники незаконних збройних формувань помітили автомобіль і застосували протитанковий ракетний комплекс. 

 

«Внаслідок влучання протитанкової керованої ракети в кабіну автомобіля один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув, двоє наших захисників отримали поранення, а ще двоє – бойове ураження», – йдеться в повідомленні.

У штабі ООС зауважили, що враховуючи те, що відстань до автомобіля українських військових становила близько 3500 метрів, «цілком ймовірно, що прицільний вогонь на ураження по ньому вів підготовлений оператор-навідник ПТРК збройних сил Російської Федерації, а не поспіхом навчена вчорашня цивільна людина».

На лінії фронту теоретично чинне чергове перемир’я, що, як і попередні, було проголошене як всеосяжне, безумовне, стале і безстрокове. Та, як і всі попередні, воно було порушене майже відразу після заявленого початку і відтоді порушується постійно. А останніми днями інтенсивність порушень значно зросла.

Припинення вогню й раніше не раз проголошувалися як «безстрокові і сталі», але порушувалися практично відразу. При цьому сторони заперечують свою вину в цих порушеннях і звинувачують противників у провокаціях.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000 – 13 200 людей.

 

leave a reply: