Запорізькі медики заперечили інформацію про підозру на коронавірус у шпиталізованого чоловіка

У Запорізькому обласному лабораторному центрі МОЗ України заперечили інформацію, що з’явилася 10 березня у місцевих ЗМІ, про шпиталізацію до лікарні Оріхова Запорізької області чоловіка з підозрою на COVID-19.

Як повідомили в установі, до медичного закладу по лікарняну допомогу звернуся чоловік, який раніше перебував у Єгипті, втім на час його візиту до іноземної країни там не було зафіксовано жодного випадку захворювання COVID-19. Наразі у пацієнта Оріхівської лікарні лабораторно підтверджено грип.

«Люди приїжджають із заробітків, з відпочинку з усього світу. Запоріжжя – не закрите місто і область – також. Вони можуть застудитися, можуть хворіти різними хворобами. Якщо вести мову про Оріхів, то людина приїхала з Єгипту, і дійсно застудилася. Тільки він перебував в Єгипті у ті терміни, коли жодного випадку коронавірусу у всьому Єгипті не було зареєстровано, тобто це одразу відпало по епідпоказах від цього випадку», – розповів Радіо Свобода заступник директора, завідувач відділу дослідження біологічних факторів державної установи «Запорізький обласний лабораторний Центр МОЗ України» Олександр Мащак. 

«Другий момент: у нього був виділений грип А лабораторно, який слугував збудником всього цього захворювання. Тобто це звичайний грип А, яким, на жаль, ще хворіють жителі нашого міста й області. На якій основі публікували у ЗМІ і нащо вони посилалися, мені не відомою. Закликав і закликаю у цій ситуації публікувати лише перевірені дані», – додав він. 

Єдиний наразі лабораторно підтверджений випадок COVID-19 в Україні був виявлений у Чернівцях 3 березня. За повідомленнями, хворий чоловік, який заразився під час перебування в Італії, нині перебуває в стабільному стані.

 

Захворювання COVID-19 спричиняється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби легкий, в інших – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем. Це може перерости в пневмонію, що може стати смертельною. Більшість хворих видужує; помирають переважно люди з ослабленою імунною системою, зокрема літні.

 

leave a reply: